Sunday, 12 May 2013

Korbankan cinta demi kawan baik..?

Ehem.. tetiba terasa nak tulis pasal ni..
ni smua pengaruh Mujhse Dosti Karoge la ni.. hahaha..
Sanggup korbankan cinta demi kawan baik..
wah..
betul ke org cmni wujud..??

kalau aku sendiri pun x pasti sama ada blh wt cmtu ke x..
ye..mmg btl smua tu dlm movie tu..
tp bayangkan kalau tetiba kita terpaksa hadapi smua tu..
kawan kita dari kecil, jatuh cinta dgn lelaki yg sama..
sanggup ke berkorban..?AKU PELIK. YA, AKU PELIK. Bayangkan, kalau kita suka seseorang dalam diam, but dalam masa yang sama, best friend kita sendiri, pun sama simpan suka pada orang yang sama juga.Cuba kita tengok pada sudut positif dulu. Contohnya , kalau kita suka kat dia. Tapi perempuan kan , mana sesuai jadi peluah dulu. Mesti la tunggu si dia luahkan sendiri."Have to wait for a prince to take a move first?"Aduhai, itu dinamakan terlepas. Haha ok kita kena TACKLE him first. Buang rasa takut, ambil rasa yakin. Yeah, you can do it. hahaSakit hati tak kalau best friend sendiri meluahkan segala isi hatinya tentang lelaki yang kita minat ? Kecewa tak kalau besfren sendiri kata, "Lelaki itu hanya milik aku seorang". Oh tolong, jangan terlalu tamak ye wahai manusia sekalian. hehe :'DBest friend tu selalu ceritakan pasal 'dia' kat kita. Kita yang suka dalam diam dengan diri, of course la berasap mendengarnya! Lepas tu timbul rasa annoying dalam diri. Ada pesaing terhangat. Kawan baik sendiri pulak tu!Mula la bertengkar kecil. Sorang kata, "Dia aku punya!" and sorang lagi, "In your dream! He's mine not yours!"Fakta bukan? Ada orang tu putus kawan hanya sebab seorang lelaki/perempuan? Zaman paleolitik ke apa dia duduk ni? Tak pun Planet Matoki di mana Ayuni berada. #DramaTwitter....dan bla bla bla *malas hendak memanjangkan cerita*


So kita tengok dari sudut negatif pula. Kalau ditakdirkan pertengkaran kecil, no wonderlah akan ditakdirkan lagi pertengkaran. Kali ini lebih dashyat. PUTUS KAWAN. No offense.Hanya kerana berebutkan seorang makhluk bernama LELAKI, HUBUNGAN KAWAN BAIK SEJAK LAMA TERJALIN TERPUTUS SERTA-MERTA. Come on girls, kita jugak perlu BELAJAR ERTI KORBAN. Bukan korban hari raya Haji tu ek...KORBAN CINTA demi kawan baik dan diri sendiri. Sound macam tak adil kan? Tapi kita manusia, perlunya ada sifat korban. Korban untuk Islam memang wajib. Tetapi untuk kebaikan diri orang lain, kita perlu korbankan rasa cinta ini kepada yang memerlukan. Jangan memutuskan tali persahabatan hanya kerana cinta. #TakeNoteApabila manusia gagal mencintai Tuhannya, maka cinta sejati tidak akan ditemuinya..
Orang yang terlalu banyak berjanji semasa bercinta adalah orang yang keliru dengan perasaannya sendiri.


Cinta memerlukan keikhlasan dan kejujuran dan bukannya pengorbanan membuta tuli. Mereka yang sanggup berkorban demi cinta adalah orang yang tidak pernah memahami erti cinta sebenar.

Kecacatan cinta bukannya terletak atas sebab ‘Cinta Itu Buta’ tetapi disebabkan mereka yang selalu mempermainkan cinta.


Cinta adalah anugerah Tuhan, mereka yang menerima dan mengalaminya tidak pernah menyedari bahawa dia telah jatuh cinta kepada seseorang.


Ok, kolotnya penerangan aku ni . Ya, gaya macam nak memutuskan semangat orang yg 'tengah merebutkan jejaka hati mereka'. Sorry to say, aku ni apa tau . Bercinta pun tak lepas, ada hati nak mengajar orang berkorban. So sorry kalau penerangan aku menyentap hati korang. Sorry! 

No comments:

Post a Comment